PROJEKT

Primární prevence sedavého chování českých adolescentů pomocí intervence založené na sociálních normách s využitím prvků e/m-health. Číslo projektu: TL02000033

Cíle projektu

Cílem projektu je připravit a certifikovat sadu intervenčních nástrojů využitelných v primární prevenci sedavého chování českých adolescentů a podpory jejich fyzické aktivity ve školním prostředí. Intervenční program bude využívat vlivu sociálních norem a sociálního marketinku s využitím prvků e / m-health. V průběhu řešení projektu budou připraveny potřebná informačně-technologická řešení a spolu s nimi certifikovaná metodika využitelná přímo ve školním prostředí. Tyto výstupy umožní podporu aktivního životního stylu přímo v prostředí školy, kde adolescenti tráví podstatnou část dne v průběhu pracovního týdne. 

ZAPOJENÝCH ŠKOL

zapojených dětí

HODNOCENÍ PROGRAMU

APLIKAČNÍCH GARANTŮ

Naše mise & vize

Mise

Projekt je zaměřen na redukci sedavého chování a podporu pohybové aktivity adolescentů, která má pozitivní vliv na kvalitu života a zdravotní stav jak jednotlivce, tak celé společnosti.

Zvyšujeme pohybovou aktivitu

Ze zkušeností víme, že je intervence založená na nošení fitness náramků bavila a přáli si v soutěži dál pokračovat. Pokud bude touto formou u žáků zvýšen zájem o pohybovou aktivitu a její monitoring, můžeme předpokládat pozitivní vliv této intervence na jejich budoucí zdravotní stav.

Přínosy

Vycházíme z dlouholetých zkušeností našeho pracoviště s objektivním a subjektivním monitorováním pohybové aktivity a zkušeností s přípravou zpětných vazeb a doporučení ve vztahu k pohybové aktivitě. 

Efekty v praxi

Očekáváme zvýšení motivace žáků k pohybové aktivitě, zlepšení třídního klimatu, větší kooperaci a soudržnost mezi žáky jednotlivých tříd, redukce jevů spojených se šikanou a zvýšení povědomí o problematice sedavého chování.

Výstupy projektu

Projekt je zaměřen na redukci sedavého chování a podporu pohybové aktivity adolescentů, která má pozitivní vliv na kvalitu života a zdravotní stav jak jednotlivce, tak celé společnosti. Pokud je v adolescenci vytvořen kladný vztah jedince k pohybové aktivitě, vzrůstá šance na jeho aktivní stárnutí, které vede k uchování životních kvalit i v pozdějším věku.

Webový portál

Portál se skládá ze tří modulů, prostřednictvím kterých si mohou účastníci synchronizovat náramky, vytvářet ligy, porovnávat svoje výsledky se spolužáky.

Akreditovaná metodika

Metodika posouzena komisí pro akreditaci vzdělávacích programů pro pedagogy. Metodiku poskytneme učitelům k využívání, kdy postupy mohou efektivně přenášet do praxe.

Vědecké články

Zakládáme si na vědeckém přístupu a pravidelně publikujeme v těch nejprestižnějších časopisech v České republice i v zahraničí.  

Workshop

V průběhu projektu realizujeme odborné workshopy využívajících kvalitativních metod, fokusových skupin atp. 

„Pokud je v adolescenci vytvořen kladný vztah jedince k pohybové aktivitě, vzrůstá šance na jeho aktivní stárnutí, které vede k uchování životních kvalit i v pozdějším věku“.

Prof. PhDr. Karel Frömel, DrSc.

APLIKAČNÍ GARANTI

Zaujal Vás náš projekt?